Ce jucarii sa aleg pentru bebelusi si copii mici?

Ce jucarii sa aleg pentru bebelusi si copii mici

Deși poate părea o activitate banală, alegerea unei jucării pentru bebelușul dumneavoastră sau pentru copilul de vârstă mică (1-3 ani) nu ar trebui să fie așa. Asta dacă doriți ca fiul sau fiica dumneavoastră să beneficieze de valențele educative ale jocului încă de la cea mai fragedă vârstă. 

Începând cu prima zi de viață pâna la vîrsta de 3 ani activitatea intelectuală a copilului este bazată într-o proporție covârșitoare pe dezvoltarea senzațiilor auditive, vizuale, tactile. Este important ca în această perioadă să sprijinim această creștere a activităților senzoriale prin toate mijloacele posibile: îi cântăm, îi spunem povești (chiar dacă încă nu înțelege, sunetul vocii dumneavoastra are efect benefic atât pentru intelectul cât și pentru afectivitatea copilului), vorbim cu el cât mai mult, îi dăm obiecte cât mai diverse să le pipaie și să le manevreze, lucruri de mirosit și, foarte important, imagini și obiecte cât mai frumoase și mai colorate. Simțul culorilor se dezvoltă într-un ritm amețitor în perioada cuprinsă între 1 și 3 ani.

O simplă căutare pe internet vă va arăta că majoritatea celor care au excelat într-un domeniu de activitate au început de la o vârstă fragedă. Desigur că sunt importante calitățile native ale fiecăruia, însă sprijinind de la cea mai mică vârstă dezvoltarea copilului, veți putea contribui la scoaterea la lumină a acestor calități. Iar în cel mai rău caz, dacă copilul dumneavoastră nu va ajunge un mare muzician sau pictor, cel puțin va aprecia muzica bună, o imagine, o pictură sau un peisaj.

Acestea fiind spuse să vedem ce ar trebui să conteze când alegem o jucărie pentru cel mic.

  • 1. Siguranța copilului trebuie să fie principala prioritate

  • Orice ați alege, luați în calcul siguranța celui mic. Astfel, nu alegeți jucării pentru această vârsta care să conțină piese mici, care pot fi înghițite sau introduse în nas sau în urechi. Nu luați jucarii care pot fi sparte sau rupte în piese mici sau în care copilul s-ar putea tăia. 

    Alegeți jucării făcute din materiale naturale (chiar dacă veți da câțiva lei în plus), aveți grijă ca vopselele folosite să nu fie toxice, să nu se decojească, știut fiind că mai devreme sau mai târziu jucăria va fi gustată sau mușcată chiar. Aveți în vedere ca jucăriile să nu fie prea grele sau cu colțuri prea ascuțite.

  • 2. Sprijiniți dezvoltarea vederii și a senzațiilor vizuale

  • Din această perspectivă jucăriile alese trebuie să fie cât mai frumos și divers colorate, de forme cât mai variate, iar culorile să fie cât mai vii. Ideal ar fi să conțină și imagini pictate.


  • 3. Contribuiți la educarea simțului muzical și la dezvoltarea senzațiilor auditive

  • Luați jucării muzicale sau care produc zgomote cât mai diverse (știu că o să mă urâți pentru acest sfat), ca de exemplu jucării zornăitoare, tobe, tamburine. 


  • 4. Țineți cont că cel mic trebuie să atingă și să pipăie lucruri

  • Gândirea copilului de vârstă mică are un caracter concret-intuitiv, el nu înțelege noțiuni abstracte precum oamenii mari De aceea el are nevoie să vadă, să atingă, să pipaie și să manevreze obiecte și lucruri cât mai variate. Luați jucării cât mai ușor de manevrat, ușoare, de forme variate. Cuburile mari (ca să nu poată fi înghițite) sunt o alegere bună în acest sens.

  • 5. Jucăriile pot avea un scop educativ

  • Alegeți jucării care să aibă din start valențe educative: litere și cifre mari care să fie aranjate în cuvinte sau numere, jocuri pentru sortarea formelor, jocuri cu imagini .

    Concluzie

    Orice jucării alegeți pentru bebelușul sau copilul dumneavoastră până la vârsta de 3 ani asigurați-vă că nu îi pot face rău și încercați să contribuiți în mod plăcut la dezvoltarea intelectului și motricității lui. Alegeți jucăriile și în funcție de ce pare să îi trezească interesul mai tare , de ce îi stimulează atenția în mod evident. Și, cel mai important: NU UITAȚI SĂ VĂ JUCAȚI CU EL CÂT MAI MULT ! Va fi bine și pentru copil și pentru dumneavoastră.